mountaintour

moto1vrijeme

Bosnia(BA)English (United Kingdom)
FacebookTwitterWordpressYoutubeBlogger

rezervacija

banner_190x75

Marketing

ponuda 01

untitled-1_01

untitled-1_02

untitled-1_03

untitled-1_04

untitled-1_05

untitled-1_06

Vrh
ture spadaju u kategoriju tura koje su odgovarajuče za planinare koji žele da osvoje jedan ili više vrhova u Bosni i Hercegovini i možda udare pečat u svoj planinarski dnevnik pored naziva vrha i upišu se u teku na vrhu.Tura Vrh Bjelašnice - Opservatorija

Najviša tačka najpopularnije sarajevske planine

PODACI O TURI:

  • Planina: Bjelašnica
  • Dan u sedmici: Bilo koji
  • Kategorija: Srednje teška planinarska tura
  • Ukupno Sati Hoda: 2h 30’
  • Visinska razlika: 811 metara
  • Polazak: 08:00 (Možemo doći po vas bilo gdje u Sarajevu)
  • Približno Vrijeme Povratka: 19:00 u Sarajevu
  • Šta nositi: Čvrste cipele za planinarenje (Planinarske čizme) su najpreporučljivije, duge hlače, minimalno 1 litra vode (NE SOK), sendvič, (voće, orašasti plodovi, grožđice i čokolada), vjetrovka (kabanica), krema za sunce sa jakim zaštitnim faktorom (SPF), kapa ili šešir i fotoaparat.
  • Ova Tura Uključuje: Transport od Sarajeva i nazad, jednog potpuno obučenog, opremljenog i iskusnog vodića.

 

Babin do – 1256 mnv
Planinarska tura kreće iz sportsko rekreativnog centra u Babinom dolu. Polazimo laganim usponom prema Štinem dolu i “Kući spasa”. Tu slijedi kraći odmor nakon ćega se kreče na uspon prema vrhu. Bjelašnica je dobila zaziv po snijegu koji se jako dugo ovdje zadrži, a sve zbog karakteristično oštre klime kao i bijelom kamenu kojeg ima dosta na Bjelašnici.

 

Vrh Opservatorija - 2067 mnv
Bjelašnica je definitivno najpopularnija “sarajevska” planina i gotovo da nema ozbiljnijeg planinara koji nije ispeo vrh ove po mnogo čemu čuvene planine.

 

Kao i svi vrhovi preko 2000 metara vrh Bjelašnice je go (bez rastinja), a planina je poznata kao vrlo hladna tokom zime. Vrh Bjelašnice je poznat i po vrlo jakim vjetrovima koji ovdje ponekad u zimskim mjesecima dostižu orkansku snagu i brzinu od preko 100 km/h. Ovo se događa prije svega zbog toga što je ovo mjesto susreta mediteranskih i kontinentalnih struja te je ujedno i mjesto nastanka vjetrova. Srećom ovaj problem je sada lakše izbjeći pračenjem vremenske prognoze.

 

Obzirom da je ovo mjesto meteorološki interesantno u periodu Austo-Ugarske vladavine 1894. godine na samom vrhu planine izgrađena je meteorološka opservatorija. Sam vrh je po tome i dobio ime Opservatorija. Zato možemo reći da je ovo jedan od rjeđih bosanskohercegovačkih vrhova na kojima je čovjek prisutan svih 365 dana u godini.

 

U meteorološkoj stanici u prizemlju je prostorija namjenjena za odmor planinara. Na vrhu slijedi duži odmor i okrepljenje. Tu je i knjiga posjetilaca i pečat za one koji žele da upišu ovaj uspon. Sa samog vrha Bjelašnice se prostire uzvanredan pogled na okolne planine a za lijepog vremena se može vidjeti i Sarajevo.

 

U okolinio vrha se može vidjeti alpska čavka. Na samom vrhu se nalaze još dva objekta RTV-toranj koji je sruđe u zadnjem ratu i uništena stanica skijaške žičare. U neposrednoj blizini vrha nalazi se i spomenik sedmoro nastradalih planinara koji su se smrzli u mećavi decembra 1962 godine. U blizini ovog spomenika je i grob Antona Obermullera prvog meteorologa osmatrača koji je po kazni službovao na ovoj prvoj visinskoj stanici na Balkanu od 1894. do 1897. god.

 

Molim vas kontaktirajte nas email-om ili telefonom ukoliko trebate dodatne informacije.

 


Naslovna- O stranici - Marketing - Kontakt

Copyright @ MountainTour.ba