mountaintour

moto1vrijeme

Bosnia(BA)English (United Kingdom)
FacebookTwitterWordpressYoutubeBlogger

rezervacija

banner_190x75

Marketing

ponuda 01

untitled-1_01

untitled-1_02

untitled-1_03

untitled-1_04

untitled-1_05

untitled-1_06

Planinarske šetnje
su idealne za ljubitelje prirode koji nisu tako iskusni sa planinom i ne žele da potroše ogromnu energiju da ispenju neki vrh ili pređu neku planinu, ali sa druge strane žele provesti jedan dan u planinskom okruženju uz vodopade, potoke i jezera. Ako volite bezbrižnu šetnju bez jakih uspinjanja ovo je šetački izlet za vas.Planinarska Tura - Nacionalni Park Sutjeska & Trnovačko Jezero - Crna Gora

Egzotična tura koja nudi jedan potpuno novi doživljaj planine


PODACI O TURI:

 • Planina: Maglić
 • Dan: po izboru
 • Kategorija: Laka planinarska tura
 • Ukupno Sati Hoda: 5-6 sati
 • Ukupna dužina staze: 5 km
 • Visinska razlika: cca 200 metara
 • Polazak: 08:00
 • Približno vrijeme povratka: 20:00 u Sarajevu
 • Prijave i dodatne informacije: mob. 061 924 009

 

Šta nositi: Čvrste cipele za planinarenje (Planinarske čizme) su najpreporučljivije, duge hlače, minimalno 1 litra vode (ne sok), sendvič, (voće, orašasti plodovi, grožđice i čokolada), vjetrovka (kabanica), krema za sunce sa jakim zaštitnim faktorom (SPF), kapa ili šešir i fotoaparat.


Ova Tura Uključuje: Transport od Sarajeva i nazad, jednog potpuno obučenog, opremljenog i iskusnog vodića.


Trnovačko jezero je gorsko jezero na granivci BiH i Crne gore. Nalazi se na 1517 m nadmorske visine. Jezero je ledničkog porijekla, tako da oni hrabri, zavisno od vremena, mogu uživati u plivanju. Okruženo je planinama: Maglić, Bioč, Volujak, Vlasulja, Trnovački Durmitor.

Nacionalni park Sutjeska
je najstariji nacionalni park u BiH. U sklopu NP se nalazi i posljednja prašuma u Evropi Peručica. U Drugom svjetskom ratu na ovim prostorima odigrala se jedna od najtežih bitaka u Narodnooslobodilačkom ratu naroda Jugoslavije, poznata kao Peta neprijateljska ofanziva ili bitka na Sutjesci. U mjestu Tjentište podignut je spomenik palim borcima, koji će se posjetiti pri povrtaku sa jezera.

 

 
Tura Vodopad Skakavac

PODACI O TURI:

  • Planina: Sarajevski Ozren
  • Dan u sedmici: Bilo koji
  • Kategorija: Laka planinarska tura
  • Ukupno Sati Hoda: 3 ili 7 h (zavisno od polazne tačke)
  • Ukupna dužina staze: 7 ili 15 km
  • Visinska razlika: 350 metara
  • Polazak: 09:00
  • Približno Vrijeme Povratka: 17:00 u Sarajevu
  • Šta nositi (ljeto): Čvrste cipele za planinarenje (Planinarske čizme) su najpreporučljivije, duge hlače, minimalno 1 litra vode (ne sok), sendvič, (voće, orašasti plodovi, grožđice i čokolada), vjetrovka (kabanica), krema za sunce sa jakim zaštitnim faktorom (SPF), kapa ili šešir i fotoaparat.
  • Ova Tura Uključuje: Transport od Sarajeva i nazad, jednog potpuno obučenog, opremljenog i iskusnog vodića.

 

Šire područje oko vodopada Skakavac je proglašeno spomenikom prirode. Ulaz u zaštićeno područje se nalazi na oko 1000 metara nv. Sam vodopad predstavlja centar interesovanja svih planinara. Impresivne je visine od 98 metara. Prolazak preko drvenog mosta koji se nalazi u samom dnu vodopada je poseban doživljaj. Nije vam potrebna snaga i velika kondicija. Laganom šetnjom ćete doći do prelijepih predjela i sigurno je da ćete uživati u veličanstvenom ambijentu.

 

Nahorevo
Planinarska tura kreće iz sela Nahorevo na domak Sarajeva sa 700 mnv. Do sela se može doći i gradskim prevozom. Laganim usponom dolazi se do ulaza u spomenik prirode gdje se nalazi mala drvena koliba. Ova koliba je često odmorište koje šetači iskoriste da se okrijepe nakon prvog dijela uspona. Do kolibe se može doći i vozilom tako da uspon može biti skračen odnosno olakšan.

 

Šetnja spomenikom prirode

Drugi dio puta prolazi kroz bajkovit ambijent bukove šume koja se u ljetnim mjesecima kupa u zelenilu. Staza do vodopada je skoro ravna. Dužine je oko 4 kilometra tako da se do vodopada stiže laganom šetnjom za nešto više od sat vremena. Obzirom da se vodopad obrušava sa 98 metara voda se razbacuje u sitne kapljice koje dodatno nošene vjetrom raspršuju vodu koja se survava sa te impozantne visine. Sve posjetioce ovaj prizor ostavlja bez daha. Ljudi oduvijek ozarenog lica, impresionirani jedinstvenom ljepotom ovog vodopada prepričavaju utiske sa ovog izleta.

 

Molim vas kontaktirajte nas email-om ili telefonom ukoliko trebate dodatne informacije.

 
Tura Umoljani Lukomir

Najviše i najizolovanije planinsko selo u BiH

 

PODACI O TURI:

 • Planina: Bjelašnica
 • Dan u sedmici: Svi
 • Kategorija: Lagana planinska šetnja
 • Ukupno Sati Hoda: 3,5
 • Polazak: 08:00
 • Približno Vrijeme Povratka: 19:00 u Sarajevu
 • Šta nositi: Čvrste cipele za planinarenje (Planinarske čizme) su najpreporučljivije, duge hlače, minimalno 1 litra vode (NE SOK), sendvić, (voće, orašasti plodovi, grožđice i čokolada), vjetrovka (kabanica), krema za sunce sa jakim zaštitnim faktorom (SPF), kapa ili šešir i fotoaparat.
 • Ova Tura Uključuje: Transport od Sarajeva i nazad, jednog potpuno obučenog, opremljenog i iskusnog vodića.

 

SELO UMOLJANI
Saznat ćete vrlo interesantnu legendu. Seljaci imaju i neke dokaze vezano za ovu legendu. Selo je napokon oslobodeno od aždahe. Na osnovu ove priće selo je dobilo naziv.

 

SELO LUKOMIR
Sa 1469 metara nadmorske visine (mnv) selo Lukomir je najviše i najizolovanije selo u Bosni i Hercegovini. Naćin života je ostao neizmjenjen dugo vremena. Nalazi se na planini Bjelašnici, 50 kilometara od Sarajeva. Lukomir je simbol istorijskog kulturnog i arhitektonskog i ambijentalnog naslijeđa Bosne i Hercegovine. Ovdje se još uvijek praktikuje tradicionalni srednjovjekovni naćin života Bosanskih gorštaka. U početku je bilo samo selo Donji Lukomir, 10 kilometara od Lukomira koji postoji danas. Oko 1950 godine stanovništvo je preselilo kuće zbog lavina.

 

Lukomir ima jedinstvene kamene kuće sa drvenim krovovima od šindre. Kuće imaju četvrtastu osnovu sa ložištem u sredini. Zidovi su načinjeni od kamena i imaju male prozore. U selu se nalazi oko 50 kuća od kojih je 20 još uvijek naseljeno.

 

Selo ima vlastito groblje i manju nekropolu stećaka – nadgrobnih spomenika iz perioda srednjovjekovne Bosne. Pristup selu je nemoguć od prvog snijega u decembru pa sve do aprila, a ponekad i duže.

 

Između planina Bjelašnice i Visočice nalazi se kanjon Rakitnice. Lukomir je postavljen na samoj ivici kanjona i od sela na niže je ambis dubok 800 metara. Pogled na kanjon je veličanstven.

 

Tokom posjete srest ćete se sa stanovništvom sela. Bit ćete u mogučnosti da se upoznate sa njihovim načinom života i da eventualno kupite neku od njihovih rukotvorina.

 

NAPOMENA: Za sve posjetioce možemo organizovati noćenje u Lukomiru kao i kružnu turu oko Lukomira za one koji su zainteresovani za upoznavanje sa životom sela, pregled nekoliko sela i kanjona Rakitnice.

 

Molim vas kontaktirajte nas email-om ili telefonom ukoliko trebate dodatne informacije.

 


Naslovna- O stranici - Marketing - Kontakt

Copyright @ MountainTour.ba